Funderingar om flyg och flygbokning

Här tänker jag berätta om hur vi ser på flyg och flygbokning den närmaste tiden.

Givetvis också några funderingar över framtida resebokningar. Slutligen lite tips för dig som inte fått återbetalning för en bokad flygning som ställts in eller kanske oroar dig för att råka ut för det. Eller kanske blivit rejält försenad…..

Det vi alla går och funderar på nu är ju ”När kan vi åka på en golfresa”?

Det är ju en högst berättigad fråga eftersom 2020 inte blev som vi tänkt oss. Några av våra bekanta har t o m gått så långt att de inte räknar 2020 i sin ålder – jag har ju inte använt det!

Första delen av resan – flyget!

När det gäller flyg har ju mycket hänt. Bolag har ställt in flyg, gått i konkurs, låtit bli att betala tillbaka osv. Rätt tradigt för den som ligger ute med pengar för en biljett som inte kunnat utnyttjas. Men det har också för med sig det goda att de flesta flygbolagen har infört vissa förbättringar att boka om/av sin flygresa.

Det innebär att vi med större säkerhet kan boka en resa fram i vår eller i höst till något trevligt ställe (helst från Golf Travel Plus). Min bedömning är att det inte är någon brådska att boka flyget just nu, det kommer sannolikt att finnas platser kvar ett bra tag till.

Låt dig inte luras av att flygbolagen på sin bokningssida skriver ”endast 3 platser kvar”. I de flesta fall innebär det att det finns 3 platser kvar till det angivna priset, sedan ändras priset (oftast något uppåt, men ibland nedåt!).

Vad som däremot kan komma att bli bristvara

är bra boende och bra starttider på de banor du vill spela.

Därför kan det vara en bra idé att kolla lämpliga flygtider och sedan boka din resa hos oss. Detta är ju ganska riskfritt, eftersom du har fri avbokning (= alla pengar du betalt till oss för din resa tillbaka) mer än 35 dagar före din avresa.

Klicka på vår logga och hitta din golfresa!

Longstay och golfresor europa

Vad gör jag om flygbolaget ställt in mitt flyg och inte betalar tillbaka?

Jag antar att de flesta idag har en hemförsäkring. En stark rekommendation är att komplettera den med en utökad reseförsäkring om du inte redan gjort det, men kolla vad den täcker. De flesta försäkringarna täckte/täcker inte merkostnader i samband med en evakuering som den många med oss var tvungna till i våras när coronan gjorde sitt intåg. Bra att veta vad som gäller.

De täcker inte heller flygbiljetter du betalt för, som du inte kan utnyttja om flygbolaget ställt in flygningen. Då skall flygbolaget betala tillbaka det du betalt i stort sett omgående, men många väntar fortfarande på detta.

Vad gör jag om min flygning blir försenad och flygbolaget inte betalar den ersättning de skall till mig för förseningen?

Vår erfarenhet av detta är blandad. Om du blir så försenad vid avresan att du inte kommer iväg den dag utresan är bokad brukar de flesta flygbolagen erbjuda övernattning på flygplatshotellet och avresa dagen därpå.

Du har i sådana fall även rätt till ersättning enligt EU-förordning REGULATION (EC) No 261/2004 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 11 February 2004  

https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32004R0261:en:HTML

Gå till Article 7 “Right to Compensation” en bit ned så ser du nivåerna för ersättning mellan 250-600€ beroende på flygresans längd och förseningen.

Ange detta när du begär ersättning från flygbolaget.

Många flybolag erbjuder då en voucher för ett visst belopp, den behöver du inte acceptera. Hänvisa igen till ovanstående EU-förordning.

Om du inte lyckas få ersättning kan du vända dig till något av de bolag som specialiserat sig på att kräva ersättning åt sina kunder från flygbolag som vägra betala ersättning. De brukar arbeta på provisionsbasis, 20-30% av det de lyckas få ut.

Vi har anlitat Flightright ( https://www.flightright.com/ ) och de har hjälpt oss. Det finns flera andra företag som erbjuder samma service.

Jag är tacksam för dina tips och erfarenheter. Hör gärna av dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *