Hund på flyget!

Det är många som undrar om de kan ta med sin hund på Longstay golfresa.

Självklart kan man det, men det gäller att välja rätt ställe att resa till. Några golfresorts tillåter hund i boendet, men bara få tillåter att du tar med din hund på banan.

Du kan läsa mer om detta här.

Välj direktflyg

Annars blir det både komplicerat och besvärlig med mellanlandningen. Fungerar inte speciellt bra.

Transportburen

När du skall ta med din hund på flyget skall du ha en godkänd transportbur om det är en stor hund (mindre hund tillåter vissa flygbolag i kabinen i transportväska. Kolla med flygbolaget vad ”mindre hund” är).

Kolla med din uppfödare om storlek på transportburen, de vet oftast detta.

Gå även in på IATA´s sida ( https://www.iata.org/en/programs/cargo/live-animals/pets/ ) och titta på transport av hundar för att få reda på deras regler. Här finns mycket information.

Kolla även med flygbolaget om storlek på buren, så att du inte råkar ut för det vi gjorde. Flera i markpersonalen utan kunskap om bestämmelserna tvingade oss (på Kastrup) att köpa en större bur för att vi skulle kunna få ta med hunden.

Efter resan kollade vi med IATA och reklamerade hos flygbolaget. De erkände i alla fall att de gjort fel och betalade buren för oss.

Vänj hunden vid buren

Sätt upp buren hemma och låt hunden gå in i den, kanske ligga i den en stund. Köp feromonspray i djurbutiken och spraya in i buren. Låt gärna hunden ta en tupplur i buren så att den känner sig trygg i den.

Tag med hunden till en flygplats

Då vänjer den sig vid miljön, ljuden och lukterna. Bra att ha erfarenhet av detta innan flygturen.

Vid incheckningen

Fråga hur många hundar som skall vara med på flyget, Ofta är det flera. Bra med lite sällskap.

Vid ombordstigningen

Fråga besättningen hur många hundar de skall ha med och hur många de lastat in. Det är inte kul om hunden blir kvar när ni reser iväg….

Efter ankomsten

Be dem skynda på med avlastningen av specialbagaget så att ni kan ta ut hunden ur buren så snart som möjlig.

OBS! Har hunden en styv svans håll i den innan ni släppper ut den ur buren. Detta för att svansen inte skall skadas när hunden viftar på den av glädje!

Vaccination, avmaskning mm

Glöm inte att ta reda på vad som krävs för inresa dit ni skall, men framför allt vid hemresan till Sverige, som oftast har hårdare bestämmelser. Tag med vaccinationsintyg mm.

Faror för hunden på resmålet

Kolla detta noga. T ex finns det larver ( typ processionsspinnare ) i Spanien som är mycket farliga för hundar. Jag lyfte en sådan från en green med handen en gång och fick stora röda blåsor i handflatan. Det gjorde mycket ont, så du kan tänka dig vad det kan ställa till med en hundnos eller hundmage.

Här kan du läsa lite om detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *