Dagsutflykt till Ronda

När vi är på Costa del Sol

spelar vi ju inte golf alla dagar. Det kan vara skönt att blanda med en trevlig utflykt! Denna gång tänkte jag berätta om Ronda, den mycket gamla bergsstaden på 739 meters höjd över havet rakt norr om Estepona.

Vägen till Ronda

är mycket kuperad, slingrig och smal. Tag god tid på dig och välj en dag med god sikt. Är det dimmigt eller regn ser du inget av den storslagna utsikten!

När vi lämnat AP7 (motorvägen) börjar stigningen så smått. Vid vägkanten kan du se golfbollförsäljare. De håller till vid nedfarten till Los Arqueros, där det går åt bollar….

Enligt Google maps skall det ta drygt en timma att köra från Estepona till Ronda, men det är i min mening klart optimistiskt. Hamnar du bakom en buss eller lastbil kommer i allmänhet du inte förbi.

Högsta höjden

i bergspasset på vägen till Ronda är uppåt 1 000 meter över havet. Passa på att stanna på några ställen och fotografera den finna naturen. Klara dagar ser man Medelhavet från flera utsiktsplatser.

Väl i Ronda

passerar vi Puente Nuevo (se vinjettbilden), den nya bron. Den började byggas 1751 och spänner över den nästan 100 meter djupa klyftan som delar Ronda i två delar.

Den gamla bron finns kvar (invigdes 1616) och man kan gå över den.

Vi brukar starta vårt besök i Ronda med en kaffe och något gott till på torget i den nya delen. Här finns mycket att välja på…

Sedan följer ett strövtåg längs gågatan med sina gamla affärer blandat med moderna kedjor.

Den som vurmar för tjurfäktningsarenor kan ta en titt på Rondas Plaza de Toros, en magnifik gammal arena, byggd 1785.

Lunchen

äter man med fördel på någon av restaurangerna som ligger precis vid den djupa klyftan, t ex Tabanco Los Arcos. Tapas är alltid gott. Med ett glas rödvin….

Så småningom är det dags att bege sig av ned till kusten. Denna gång ser vi det fantastiska landskapet från andra hållet så att säga.

Hemlig golfbana

På vägen ned, när det inte är så långt kvar ser vi en golfbana som vi inte sett förut. Hmm.. undrar vad det kan vara för en?

Vi kör in mot banan och kommer till den välbevakade entrén. Två vakter med k-pistar står utanför och bara vinkar iväg oss. När vi försöker förklara att vi bara vill ta en snabb titt blänger de på oss och vinkar med k-pistarna. Bara att åka iväg….

Väl hemma googlar vi och hittar till slut La Zagaleta, som ingen verkar veta något om.

Något år senare kör vi förbi igen och ser då att de säljer medlemskap med vidhängande tomt för ca 1 miljon Euro! Att spela på green fee här är kanske inte att tänka på.

Men La Zagaleta har, liksom de flesta banorna på Costa del Sol, upptäckt att det inte är så lätt att få affärerna att gå ihop när oljeschejkerna inte kommer lika ofta.

Det har medfört att du nu kan spela en runda på La Zagaleta.Inom kort kommer vi att kunna erbjuda spel på de bästa banorna på Costa del Sol!

Valderrama, La Reserva, Finca Cortesin (Solheim cupbana 2023), La Zagaleta m fl. Håll kollen efter detta på Golf Travel Plus hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *