Resetips i Coronatider

När du skall ut och resa i dessa tider är det lite mer att tänka på än annars.

Covidbevis

När du fått din andra vaccinationsspruta kan du någon vecka efteråt ladda ned ditt Covidbevis.

Här får du information om vad som gäller. Och här laddar du ned ditt Covidbevis.

Ett bra tips är att inte bara ha ditt Covidbevis digitalt i telefonen utan ta med en papperskopia på resan.

Detta av flera skäl:

  • Du kan bli av med din telefon (tappa, stöld…)
  • Telefonen går inte att starta t ex efter säkerhetskontrollen (detta har hänt mig!). Då är det bra att veta hur man får igång sin telefon på annat sätt än med den vanliga knappen. Enklaste sättet att ta reda på hur är att googla på ditt telefonmärke.
  • Du kanske inte hittar ditt Covidbevis när det är bråttom….

Tänk på att ta ut ditt Covidbevis kort innan din avresa. Det har ju begränsad giltighetstid, för nuvarande 3 månader.

Hälsodeklaration

Innan du ger dig av bör du kolla vad som gäller på ditt resmål (och eventuella ställen du mellanlandar på). Detta gör du här. Skriv in aktuellt land och du får färsk information. Scrolla ned en bit och du hittar en ruta ”Aktuella händelser”.

Observera att de allra flesta länder kräver en hälsodeklaration som du fyller i någon dag före avresan. Detta kan du också läsa om i länken ovan.

För t ex Spanien ser det ut så här. Gå en bit ned på sidan, så hittar du rubriken ”Särskilda inresebestämmelser” och en länk till Hälsodeklarartionen från Spanska Hälsoministeriet. Där finns anvisningar hur man hämtar sin Hälsodeklaration som skall kunna uppvisas vid incheckning och inresa. Även denna är bra att ha en papperskopia på!

Pass, Id-kort, Körkort mm

Tag gärna en bild med telefonen och en papperskopia av alla dessa dokument och förvara dem inte tillsammans med originalen. Bra att ha om du skulle bli av med något. Du kan också fotografera ditt kreditkort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *